Prvotní rozhodování - jak pojedu?

Rády byste vyjely jako au pair, ale nevíte, kde začít? Jako první si ujasněte, zda pojedete přes agenturu, nebo si rodinu najdete sami. Obojí má svá pozitiva i negativa.


Agentura


+ zprostředkování rodin dle vašich kritérií/možností
+ při jakémkoli problému se máte na koho obrátit

- (dlouhá) čekací doba
- poplatky

Webové stránky

+ sami si definujete kritéria, která ale můžete kdykoli změnit, pokud přehodnotíte své nároky
+ žádné poplatky

- "neprověřené" rodiny
- žádná záruka, žádná nabídka pomoci, veškeré problémy si řešíte sami

Já sama jsem si rodinu (v UK) našla přes webové stránky Au pair world, na doporučení kamarádky, které agentura po dvou měsících nenašla rodinu a ona sama poté vyjížděla asi týden po registraci na APW. Samozřejmě je to individuální. Pokud nemáte téměř žádné požadavky a jste navíc ochotni dělat úklid a řídit, můžete být přijati do rodiny velmi rychle. Já jsem, co se požadavků týče, byla o něco náročnější - přála jsem si zkrátka Londýn a nic jiného :) A navíc jsem tu nechtěla řídit, to by pro mě bylo hrozně stresující, vozit děti do školy, NALEVO!!! :)) Ale znám spoustu holek, co tu řídí, takže se na to rozhodně zvyknout dá :)

Source: http://photo.elsoar.com/

Au pair world

Na této webové stránce si můžete nalézt rodinu v podstatě kdekoli na světě (nicméně stále nezapomeňte, že do některých států bez agentury vyjet nemůžete, není to legální, př. USA). Nevadí, že neumíte španělsky, ale rádi byste se jako au pair podívali zrovna do Španělska - najdete zde totiž i rodiny, které chtějí, abyste s jejich dětmi komunikovali anglicky, takže třeba i přes Španělsko vede cesta :)
A jak to celé funguje? Jednoduše si vyplníte profil, na které si dáte hooodně záležet, přidáte pár fotek s dětičkami a už jen kontaktujete rodiny, které jsou vám sympatické, nebo čekáte, až nějaká rodinka kontaktuje vás, anebo obojí, že! :)

Source: http://www.soundonsight.org/

  • Moji host parents zrovna hledají novou au pair místo mě. Podle jejich slov se zaměřují jen na ty zájemce a zájemkyně, kteří ve svém průvodním dopise mluví nejprve o svém vztahu k dětem a praxi, než o sobě (to je samozřejmě také zajímá, ale až na druhém místě).
  • Opravdu si dejte záležet, je to přece vaše vizitka! Já upravovala a přepisovala asi pětkrát, než se to konečně zdálo ok.
  • Dejte svůj profil přečíst známému, který má dítě nebo i rodičům. Ten "rodičovský" názor se vám bude hodit, hlavně musí být z vašeho profilu znát, že máte nějakou zkušenost a že jste schopna/schopen se postarat o jejich děti. 
  • Zmiňujte své zajímavé koníčky a pokud nejsou zas až tak zajímavé, zkuste je nějak propojit s dětmi. Máte rádi filmy? Zahrajte to na animáky. Máte rádi cestování? Třeba jste kdysi cestovali společně se známými a jejich dětmi, napište, že to byla sranda. Rodiny hodně oceňují, pokud umíte hrát na hudební nástroje, umíte více jazyků (a můžete tak nabídnout, že třeba děti začnete učit) nebo máte kreativní zájmy (mým HP se moc líbilo, že vyrábím šperky, což je atraktivní pro holčičky).

Samozřejmě APW není jediná webová stránka, přes kterou si můžete najít rodinu, projděte internet a určitě objevíte i další. Tato je nicméně asi nejznámější, tudíž zde najdete i nejvíce rodin.

Takže šup šup, běžte se registrovat, nebo si domluvte schůzku v agentuře! Lepší je jednat, než čekat a lepší je litovat toho, co jsme udělali, než toho, co jsme neudělali! :)

Žádné komentáře