Cestujeme po Londýně aneb průvodce londýnskou dopravou

Doufám, že jste si vybrali správnou rodinku a snad tento příspěvek čtete už v UK! :) Následující příspěvky se již budou věnovat životě v Londýně, takže budou hlavně pro ty z vás, kdo se stáváte/již jste "Londýňanem" či "Londýňankou", ale i pro ty, kdo se do Londýna chystají třeba jen na skok! :)

Co budete v Londýně potřebovat asi nejvíc? Londýn má zhruba 1500 km²  a žije tu přes 8 milionu obyvatel (jen pro představu, naše krásná Praha rozlohou nedosahuje 500 km² a vejde se do ní něco přes milion Pražanů), budete rozhodně potřebovat městskou hromadnou dopravu. A protože už tento příspěvek píšu z USA, chtěla bych vás trochu postrčit, ať  oceníte ten skvělý systém MHD :)); tady bohužel městská doprava moc nefrčí (alespoň ne v menších městech) a bez auta jste odepsaní. Takže příště, až poběžíte na londýnské metro nebo double decker, že zdravím a že se mi stýská :)

Londýnská doprava se může zpočátku zdát jako naprostá šílenost, ale zvyknete si, věřte mi :) Tak pojďme na to! Ještě předtím, než můžete vůbec začít cestovat, budete potřebovat jednu z následujících karet, anebo si v hotovosti dopředu zakoupit lístek ve stanici metra. Onou kartou myslím nejpoužívanější Oyster Card/Visitor Oyster Card, Travel Card anebo bezkontaktní kreditní kartu.


Oyster card

  • tuto kartu využijte na jakoukoli městskou dopravu v Londýně (ta se neskládá pouze z metra a autobusů, ale počítá se sem i Overground ("nadzemní metro"), DLR (The Docklands Light Railway), většina National Rail (vlaky), lodě a třeba i Emirates Air Line (lanovka vedoucí k O2 Emirates stadionu).
  • pořídíte ji v jakékoli stanici metra, ať už u přepážky nebo u samoobslužných automatů, či u Oyster ticket shops (klasické trafiky, které budou mít na dveřích nalepenou značku oné Oyster card)
  • je na ní vratná záloha £5, kterou dostanete zpátky, pokud již kartu nevyužijete
  • na kartu si přednabijete jakékoliv množství peněz se vám zachce (v případě, že nabíjíte v trafice či u přepážky), či částky £5, £10, £20..., pokud nabíjíte u automatů
  • kartu také můžete využít na tzv. Bus&Tram Pass nebo Underground Pass (metro), kde si zaplatíte týdenní/měsíční/roční neomezené užívání autobusů a tramvají nebo metra
  • cenově vás taková jedna cesta s Oyster kartou vyjde třeba i o £2 méně, než pokud si zakoupíte jeden lístek v hotovosti, a to je opravdu znát 
Source: http://www.standard.co.uk/incoming/article8915170.ece/alternates/w620/oyster.jpg


Visitor Oyster Card

Pokud se chystáte v Londýně pouze cestovat pouze na chvíli, TFL (Transport for London) vám nabízí i tzv. Visitor Oyster Card:

  • zaplatíte za ní  £3
  • nabíjíte si kredit £10, £15, £20, £25, £30, £35, £40 nebo £50
  • o tuto kartu si žádáte online a bude vám zaslána na vaši adresu ať už do UK, či do zahraničí (počítejte s dobou doručení okolo 8-14 dnů) 
  • upřímně vůbec netuším, jaký má tato karta význam, snad jen, že ji budete mít dopředu, ale to je tak asi všechno :)
  • pokud si nabijete peníze na běžnou Oyster kartu, a tyto pak již nevyužijete, při vracení karty dostanete jak zálohu, tak nevyužité peníze. Visitor Oyster kartu nevracíte, takže, ehm... :)



Travel card


  • využijete ji na metro, autobusy a tramvaje, DLR a vlaky
  • v podstatě se jedná o lístek, který si zakoupíte buď na jednu cestu, na celý den (dle zón; více o Londýnských zónách v dolní části příspěvku), nebo několikadenní lístek (2, 3, 6 až 10 dnů)
  • v tom spočívá rozdíl mezi travel card a Oyster card. Pokud máte Travel card, můžete využít jakoukoli městskou dopravu neomezeně za jednu stanovenou sumu (ale záleží na zónách). V rámci Oyster card na denní limit* můžete využít pouze autobusy NEBO metro
  • pokud si zaplatíte kartu na celý den, platí vám pro všechny podporované druhy dopravy
Pro pokud jste v Londýně jenom na skok a víte, že budete využívat jak metro, tak autobusy, vsaďte na Travel Card.
Pokud byste ještě zvažovali možnost Visitor Oyster Card, zde je odkaz na porovnání VOC a Travel Card.

Tip 1: existují tzv. denní limity* pro Oyster kartu, což značí, že prostě nemůžete za ten daný den utratit víc než £11.70 za METRO. Jakmile dovršíte tohoto limitu, pak už zkrátka jezdíte zadarmo (limit je nižší, pokud budete například cestovat pouze v zóně 1, viz odkaz). 
Tip 2: tento denní limit existuje i na autobusy, nehledě na to kolika autobusy pojedete a nehledě na zóny, vždy zaplatíte za den pouze £4.40. (proto jsou londýnské autobusy mým nejoblíbenějším dopravním prostředkem :). Navíc, shora je toho tolik vidět!)
POZOR, pokud budete kombinovat metro a autobusy či jinou dopravu, limit není v platnosti

Bezkontaktní kreditní karta


  • lze ji použít jak na metro, tak na autobusy a asi vlastně všude, kde lze kartu přiložit na žluté čtecí čidlo při vstupu





Londýnské zóny

Londýn se dělí celkem na devět zón. Pokud chcete cestovat po Londýně, je určitě dobré vědět, v jaké zóně se vaše cílová destinace nachází, protože od zón se odvíjí cena jízdného.
Source: http://language-course-directory.de/lcd-alt/pics/map1.gif

Cestujete-li do centra, jedná se o zónu 1, takže lístek bude nejdražší. Dál pak záleží z jaké zóny vyjíždíte, a zda cestujete ve špičce (peak), 6.30-9.30 ráno pondělí-pátek, nebo mimo špičku (off peak). Doporučuji tuto stránku, kde jednoduše vypíšete odkud a kam cestujete a aplikace vám to ukáže přesnou cenu za metro. 

Jako příklad jsem zadala trasu ze stanice metra West Finchley (která se nachází v zóně 4), do stanice Leicester Square (zóna 1). Nejmoudřejší tedy pro mne bude zaplatit bezkontaktní kreditní kartou nebo Oyster kartou a naplánovat si cestu mimo špičku.




Tip: cestujete-li autobusem, je jedno z jaké a do jaké zóny cestujete, vždy zaplatíte  £1.45. 


Tip: Nemáte-li na své Oyster card dostatek peněz, karta vás nechá jet jednu cestu do mínusu.




Jak jsem po Londýně cestovala já?

Jako au pair jsem si zrovna moc peněz nevydělala, proto bylo potřeba myslet ekonomicky :) Vždy jsem používala aplikaci (jak na mobilu, tak počítačovou verzi) Citymapper. Zadáte, kde se nacházíte a kam se chcete dostat a aplikace vám nabídne hned několik kombinací. Pro mne to bylo velmi užitečné, protože mi nevadilo jít třeba 20 minut pěšky na zastávku autobusu.  Metrem jsem skoro nejezdila a vsázela jsem na autobusy a Citymapper mi vždycky ukázal i možnost "jeďte autobusem č. 1, pak 2, pak 3 a pak 4", což je tak šílené, že by mi to nikde jinde neporadili :) Sice jsem v autobusech strávila spoooostu času, ale nikdy mi to zvlášť nevadilo, v Londýně je vždycky co vidět i z okýnka. Navíc, ten denní limit,  £4.40, to je jak jedna jízda metrem! Jen pro zajímavost, můj denní rekord počtu autobusů činí 11 :) Pravděpodobně se vám při tomhle počtu povede ztratit hned několikrát (povedlo), ale garantuji, že o to víc budete mít na co vzpomínat! 
Hlavní je se bavit :)
S Oyster můžete i na Emirates Air Line!

V autobuse se bavte :)

Žádné komentáře